Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Al dat gemekker…

Het woord mekkeren heeft een positieve en negatieve betekenis, het blaten van schapen en het zeuren van mensen over allerlei onbelangrijke kwesties. Zo gaat dat ook met de schaapskudde die momenteel, vrijdag 29 juni) tussen de Grasmeent en Oostgriend het gras kort houdt. Het geluid van schapen wordt ook blaten genoemd, dat is de officiële term. 

Schaapsherder Jasper Willems van schaapskudde Almere is er zo langzamerhand gewend aan geraakt. ‘Het overgrote deel, zo leert de ervaring, van de Almeerders geniet van de aanwezigheid van onze schapen. Dat zijn er soms 350, zoals vorige week bij de Dijkmeent, en soms minder, 162 op de huidige locatie. Je hebt echter ook mensen die maar niet kunnen wennen aan de dieren. Hun aanwezigheid irriteert ze nogal, kennelijk.’ Ze vinden dat de schapen te dicht bij de woningen komen, ze maken teveel herrie en je struikelt over hun uitwerpselen.

Een paar positivo’s zijn bijvoorbeeld Frea Lenger en Simon Hofland uit de Grasmeent. ‘Het is toch een leuk geluid, dat gemekker. Het geeft het geheel iets landelijks’, zegt de eerste. ‘We hebben echt op de kudde gewacht”, meent Hofland. ‘We hebben ze een paar maande gemist.’ Hij kan zich niet voorstellen dat sommigen zich aan de dieren storen. ‘Zeurkousen houd je altijd’, voegt hij eraan toe. Degenen die de negatieve geluiden laten horen willen liever anoniem blijven.

Het is overigens de bedoeling, aldus Willems, dat het gebied dat hij in Almere laat begrazen (grofweg tussen begraafplaats Almere Haven en het Waterlandse Bos) wordt uitgebreid. ‘We moeten nog kijken of dat mogelijk is. De gemeente wil wel.’ Met het huidige droge weer groeit het gras nauwelijks. Wordt het niet lastig voor de schapen om genoeg te eten? ‘Dat lukt wel’, zegt Willems. ‘We voeren de dieren overigens nooit bij. Ze moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Als je ze iets extra’s geeft, dan laten ze het gras links liggen en gaan ze alleen voor het makkelijke hapje. Dat moeten we ook weer niet hebben.’

De schaapskudde tussen de Grasmeent en de Oostgriend.

Thijs Wartenbergh

1 reactie

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.