Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Boomtuintje

Fleur de straat op met een boomtuintje
Een boomtuintje is een klein tuintje aan de voet van de boom in de openbare ruimte waar vaak niets groeit. U kunt als bewoner zelf een boomtuintje aanleggen in uw straat, straten komen er zo fleuriger uit te zien. Vlinders en vogels zoeken er voedsel, en onkruid krijgt minder kans.

Uw groene buur helpt: Adopteer een boom!
Onze wijk, Meenten en Grienden, kent vier bewoners die de titel ‘Groene Buur‘ hebben ontvangen, je kan ze herkennen aan de ‘Groene Buur’-paal die in hun voortuin geplaatst is. Één van de actieve Groene Buren, Jeroen Verschoor, is bestuurslid van uw bewonersvereniging en heeft onze wijk inmiddels verrijkt met een plantenbieb en zelf reeds drie bomen geadopteerd.

De actie ‘Adopteer een boom‘ geeft iedere bewoner de kans om een (daarvoor geschikte) boom te adopteren en daar een eigen boomtuintje aan te leggen en te onderhouden: u ontvangt een bamboe border, enkele bij/vlinder vriendelijke planten, turfvrije potgrond en een heus certificaat! Van u wordt slechts gevraagd het tuintje netjes op te zetten, in te richten en te onderhouden.
Natuurlijk komt er ook een mooi paaltje bij uw boomtuin te staan waarop vermeld staat dat u de boom(tuin) heeft geadopteerd en verzorgd.

Geschikte planten
Bloemen hebben nectar en stuifmeel waar bijen en vlinders naar op zoek zijn. Niet alle bloemen hebben daar evenveel van. Planten die gekweekt zijn voor een fraaie bloei (dubbele tulpen) hebben vaak weinig stuifmeel of ze zijn zo gevormd dat insecten er niet bij kunnen. Met ‘gewone’ bloembollen (ook dahlia’s) trek je meer bijen en vlinders naar de boomtuin.
Wees voorzichtig met waar je planten koopt. Planten die zijn opgekweekt in een kunstmatig klimaat, zoals een kas, redden het vaak niet in een boomtuin. Koop planten bij een goede kweker. Wanneer u via uw bewonersvereniging een boom adopteert ontvangt u enkele planten van Kwekerij Almere voor een goede start.

U kunt zelf ook éénjarige zomerbloemen zaaien, zoals: bolderik, driekleurig viooltje goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor (deze zijn vaak te koop in mengsels). Let er wel op dat u biologische zaadjes koopt bij bijvoorbeeld De Bolster.

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.