Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Buurtbos of tiny forest in Oostgriend

In de Oostgriend kom achter huisnummer 147 een tiny forest of buurtbos van ongeveer 40 bij 40 meter. Buurtbewoonster Pauline Martin de Kreij reageerde op de mogelijkheid een plan voor zo’n groene oase in te dienen, een idee van natuureducatiecentrum IVN, en haar suggestie werd gehonoreerd.

Tot haar blijdschap werd haar ontwerp gekozen uit een groot aantal inzendingen. Ze is graag in de natuur, heeft een moestuin, zorgde er al eerder voor dat achter haar woning fruitbomen werden geplant en ziet haar liefde voor de natuur nu bekroond. ‘Naar mijn idee moet het een vogel-junglebos worden, dat echt wel een beetje mag verwilderen, vandaar jungle. Zowel inheemse- als uitheemse bomen moeten er een plek krijgen. evenals planten en struiken’, vertelt ze.

Ze hoopt dat op een verzameling dennenbomen, hazelaars en walnootbomen vogels als het puttertje en de nachtegaal zal aantrekken. Wat betreft uitheemse bomen denkt ze aan palmen en bamboe. ‘Ik hoop dat er een paar aparte vogels op af komen, soorten die je anders niet zo makkelijk ziet. Verder ook vlinders. Het geheel moet een educatief karakter krijgen, waardoor natuurlijk leerlingen van scholen er vaak te vinden zullen zijn. Wellicht kan het Groenhorst College erbij betrokken worden’, meent ze.

Het moet dus een ontmoetingsplek worden voor vogels, kleine zoogdieren en insecten, een geheel met de nodige biodiversiteit. De opzet is dat een tiny bos in het klein kansen biedt om klimaatproblemen tegen te gaan. Meer natuur zorgt ook voor een betere leefomgeving. Tevens is het een rustpunt en een plek om elkaar tegen te komen.

Donderdag is er nog een bijeenkomst waarbij de locatie definitief wordt bepaald. Het IVN wil het nu getekende bos iets meer naar het ernaast lopende fietspad trekken.

Bij de foto: Pauline Martin de Kreij op de plek waar het buurtbos moet komen.

Thijs Wartenbergh

1 reactie

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.