Grienden en Meenten

Buxusstruik maakt zware tijden door

Daar staan twee dorre buxusstruiken, van de in totaal vier, in een tuin aan de Kadegriend. Waar ooit fraaie, groene, mooie en kort bijgeknipte planten stonden, rest nu een zielig geheel. (Zie het contrast in kleur met de struiken tegen het huis). Boosdoener: de buxusmot. De buxus wordt ook nog eens belaagd door een schimmel en heeft het dus extra zwaar te verduren.


Het gaat om nachtvlinder die het op buxusplanten gemunt heeft. De rupsen van deze nachtvlinder zijn in staat binnen enkele weken een complete haag kaal te vreten. En het herstel hiervan kost een buxusplant jaren van groei. Als de plant al herstelt, want de rups kan zomaar weer opduiken.

Wat te doen? Worden de rupsen gedetecteerd, dan kunnen deze het best zoveel mogelijk met de hand verwijderd worden. Daarnaast zijn er middelen op de markt waarin Pyrethrum is verwerkt: een natuurlijke gifstof die werkzaam is tegen rupsen en luizen. Is de schade onherstelbaar dan kan wellicht, volgens deskundigen, beter worden overwogen de planten te verwijderen en die, gestopt in een afgesloten vuilniszak, bij het restafval te deponeren.

Zij die per se een buxusstruik terug willen hebben voor de zielige en vervolgens verwijderde restanten, kan kiezen voor een look-a-like, de Ilex crenata ‘Dark Green’, te verkrijgen bij kweker Ronald Stolwijk uit Boskoop. Zijn product schijnt gegarandeerd niet aangetast te kunnen worden door mot of schimmel.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!