Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Cees Lissenberg (87) nog steeds schaatstrainer…

Het nieuwe schaatsseizoen komt al een beetje op gang, het zou echter maar een haartje hebben gescheeld of Cees Lissenberg, woonachtig aan de Kolkgriend, had de komende maanden aan de zijlijn gestaan. Omdat hij, op zijn 86e (!), van de schaatsbond nog een cursus anti-seksuele intimidatie moest volgen.

Dat weigerde hij. Lissenberg, inmiddels 87 jaar, kan daar nu, terugkijkend, wel een beetje om lachen, maar eind 2017 was hij woest. ‘Moet ik op mijn leeftijd nog naar een serie bijeenkomsten met zo’n onderwerp toe? Als ze nu nog niet, na al die jaren, weten hoe ik me gedraag tegenover vrouwen…’ Gelukkig is alles geregeld. Zijn ingetrokken trainerslicentie heeft hij weer. Een afgevaardigde van de bond kwam hem, voorzien van excuses, een grote bos bloemen brengen. Streep eronder dus.

Je zou zeggen: moet hij, op zijn leeftijd, zo langzamerhand niet eens plaatsmaken voor een jonger iemand? Lissenberg: ‘Ik heb wel eens eerder een stap opzij gezet, maar de schaatsers kunnen kennelijk niet zonder me. “We willen Ceessie terug”, zeggen ze dan. Dan ga ik dus weer, met plezier overigens, hoor. Hoewel ik ook wel zo realistisch ben dat er een tijd komt dat ik de schaatsen aan de wilgen hang. Ik kan me echt wel een leven voorstellen dat niet draait om schaatstraining. Voorlopig is het nog niet zover.’

Dus plakt hij er weer een seizoen aan vast. En laten we eerlijk zijn: de Jaap Edenbaan (waar hij in de kleedkamer een stoel met een eigen naambordje heeft) zonder Lissenberg. Dat kan toch niet? Lissenberg is schaatsen, en andersom. Hij is een begrip in schaatsland. Dat blijkt uit (koninklijke) onderscheidingen die hij links en rechts mocht ontvangen, ook van de plaatselijke ASV, Almeerse Schaatsvereniging. En dat terwijl hij pas op zijn 30e in de ban van deze sport kwam. Het was in feite zijn derde keuze, na worstelen en motorcrossen.

Hij heeft in de loop der jaren heel wat (marathon)schaatsers onder zijn hoede gehad. Ook zijn zoon Youri, die – kennelijk behept met de schaatsgenen van zijn vader – een karrenvracht aan prijzen heeft gewonnen. De herinneringen aan een succesvolle marathonloopbaan, talloze glimmende bekers, staan op zolder bij vader Cees. Deze noemt het, samen met hetgeen hijzelf aan eremetaal heeft binnengesleept, ‘Museum Lissenberg’.

Bij schaatsen hoort ook het slijpen van de dunne ijzers. En dan met name het ronden van het schaatsmateriaal. Een secuur werkje, dat speciale apparatuur vereist. Ook daarvoor kun je bij de Almeerder terecht. Zo kon het gebeuren dat hij voor Olympisch kampioen Kjeld Nuis – op voorspraak van fabrikant Viking – diens schaatsen perfect prepareerde zodat deze op natuurijs een snelheidsrecord van 93 kilometer per uur kon vestigen.

Cees Lissenberg bij een grote verzameling bekers.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.