Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Daar is de orgelman…

De ouderen onder ons kunnen zich ongetwijfeld het lied van Wim Sonnevelds alter ego Willem Parel nog wel herinneren: Daar is de orgelman. Zico van Pareen uit de Meenten is iemand die er dagelijks op uit trekt met zijn draaiorgel om mensen met zijn vrolijke deuntjes blij te maken. Nico Scharn maakte een verhaal met hem. 

De in Amsterdam-Noord geboren Zico van Pareen was drie jaar en toen al werd hij gegrepen door het verschijnsel draaiorgel. Wat wil je ook, zoiets maakt wel indruk op een kind, goed hoorbare en in-het-oor-liggende muziek van allerlei blaas- en percussie-instrumenten, komend uit een speeldoos zo groot als een halve huiskamer, met mooie fondantkleurige guirlandes en afbeeldingen en een paar minzaam lachende mozartpopjes die de muziek een ultieme finesse geven met hun beweegbare armpjes, een omhoog gehouden belletje beroerend.

Daarbij hoorde dan een noeste man met een pet die met precieze regelmaat aan een groot wiel draait dat zich aan de achterzijde bevindt. Daardoor gaan allerlei radertjes bewegen die een harmonicavormig boek door een gleuf lijken te duwen.

Naast het grote straatorgel hupt een iets kleinere compaan van de wieldraaier die een koperen mansbakje onder de neuzen van de toeschouwers laat rammelen ten einde het steeds weer betoverende schouwspel economisch in leven te houden. Het bakje stroomt vol, zeker bij zonnig weer, want zoals de rode schoentjes iedereen laten meedansen en zoals de rattenvanger van Hamelen de kinderen in slierten meelokt, zo is het ook met het gezelligste en meest Jordanese instrument dat er is…..het draaiorgel… mensen pakken elkaar beet en dansen, dansen, dansen.

Ouderwetse gezelligheid en saamhorigheid alom is het gevolg. Beter dan televisie.

Zico mocht van de draaiorgelman op de bok meerijden en elk jaar mocht ie een straatje verder mee en hielp hij door met een mansbakje gewapend overal aan de bel te trekken.

Zico verdiepte zich voor de volle 100% in de draaiorgelkunde en kwam na een jarenlange studie voor de keus te staan: ga ik ergens werken van 8 tot 5 of kies ik voor mijn hobby c.q. vrijheid. Het werd het laatste.

Toen Zico 10 jaar was, leerde hij de draaiorgelliefhebber Willem van der Velde uit Durgerdam kennen, wiens hulpje hij jarenlang werd. Voor het overlijden van Willem werd er een regeling getroffen. Deze hield in dat Zico een draaiorgel van hem zou overnemen, inclusief de vergunning, om in Amsterdam Noord te musiceren en te mansen. Vanaf die tijd ging het snel. Hij is nu al weer twaalf jaar professioneel orgeldraaier en speelt met name in Amsterdam en Volendam. Ook in Almere, waar Zico woonachtig is (hij woont in een flat naast de Almere-Havense manege met uitzicht op het Gooimeer), heeft hij op alle Almeerse marktdagen gespeeld. Dat viel hem op het laatst tegen, omdat de vergunning te beperkt was. Je mocht maar een paar minuten spelen en dan moest je weer 100 of 200 meter opschuiven..nou probeer dat maar eens vol te houden van negen tot vijf. Al die jaren dat Zico speelde heeft hij maar één klacht gehad! Dat was toen hij in zijn enthousiasme iets te lang doorspeelde en de directie van H&M zonder hem even te waarschuwen meteen het stadhuis verwittigde. Op dit moment probeert hij weer een vergunning te krijgen voor de woensdagen en heeft hij – na een goed gesprek op het Ameerse Stadhuis – goede hoop dat dit gaat lukken.

Zico (ook op Facebook te volgen) laat de gekste soorten muziek horen, van klassiek tot Justin Bieber en tot de muziek van de TV-serie de ‘Luizenmoeder’! Dat wordt erg gewaardeerd, dus ook bakvisjes van zeventien dansen soms enthousiast rond ‘Doornroos’ (zijn orgel). De behoorlijk dure hardkartonnen draaiboeken schaft hij zelf aan en hij kan er wel honderd tegelijk meenemen onderin zijn orgel. Om te kunnen mansen draait het orgel automatisch, maar hij kan overschakelen op handbediening en laat ook kinderen wel draaien waarna hij ze een draaiorgeldiploma geeft. Naast de vaste routes door Amsterdam, Almere en Volendam wordt hij vaak gezien op orgelfestivals, happenings, bejaardenhuizen etc. Hij vertelt er smakelijk over, bijvoorbeeld over die demente mevrouw die al acht jaar niet sprak, maar tijdens een van zijn sessies spontaan ging praten en meezingen!

Als het slecht weer is, of als hij ziek is, vallen de inkomsten weg! Ook is er geen orgeldraaierspensioen. Vandaar dat ie slim elke keer wat weglegt voor minder goede tijden.

Orgeldraaier is een uitstervend beroep. In Nederland waren er honderden. Nu zijn er nog maar vijftien en in onze hoofdstad zijn er nog maar drie. Zico is de jongste van het hele spul.

Geestdrift genoeg! Doe maar gauw een paar muntjes in zijn mansbakje als je hem hoort.

Ja, maar dan doet zich een eigentijds probleem voor: de alom pinnende mens heeft geen contant geld meer bij zich… Dus stop altijd een paar muntjes bij je. Dan blijft het gezellig op de straat.

Thijs Wartenbergh

4 reacties

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.