Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Dani: op jacht naar lege flessen, mét statiegeld

Dani Nijboer (9) uit de Grasmeent droomt graag groot. In bepaalde commercials op tv, waarbij kinderen aan de hand van ex-topsprinter Usain Bolt vooruitkijken naar de Olympische Spelen van 2028, zie je dat eveneens. De Almeerse jongeling wil op termijn, met een open einde dus, voldoende geld bijeenbrengen om 1000 vruchtbare plekken – zogenaamde bunds – te creëren in Kenia en Tanzania.

Aan die bunds – in feite kuilen van vijf meter lang, tweeënhalve meter breed en anderhalve meter diep – is grote behoefte in deze Afrikaanse landen. Het regent er wel, maar het water sijpelt dan door de harde, droge grond. In deze speciale kuilen wordt het water opgevangen. Dat heeft dan de tijd om de grond in te trekken. Zo krijgen zaden in de grond de kans te gaan groeien. Al met al kunnen zo grote gebieden, wel 125 vierkante meter per bund, in korte tijd worden vergroend, vruchtbaar worden, wat van goede invloed is op de biodiversiteit, natuur, mensen en – uiteindelijk – ons klimaat. De verkoeling ervan met name.

Positief

Het spreekt voor zich: hoe meer kuilen kunnen worden gegraven, hoe groter de positieve invloed daarvan is. Dani wil hier graag aan meewerken. Hij wordt daarbij geholpen door zijn moeder Cindy Pronk. De organisatie Justdiggit regelt een en ander, hier in Nederland, maar ook ter plekke, zodat de plaatselijke bevolking er optimaal geholpen wordt. Een bund kan worden gerealiseerd voor vijf euro. Hoe meer geld Dani bijeenbrengt, hoe dichter hij bij het halen van zijn doel, de duizend kuilen, komt. 

Op dit moment, de teller staat op augustus, heeft hij sedert de afgelopen kerstdagen, voldoende geld opgehaald om de aanleg van 290 kuilen mogelijk te maken. Zo gek is het idee van 1000 van die wateropvangplekken dus niet…Het begon voor de Almeerder toen hij drie bunds als kerstcadeau kreeg. Niet toevallig: hij is erg begaan met het klimaat, om niet te zeggen de klimaatverandering, c.q. de opwarming van de aarde, en de dieren die daarvan de dupe worden. Hij wordt daar o.a. door het Jeugdjournaal op geattendeerd. 

Sneeuw

Dani, die via zijn Instagram-account te volgen is: ‘Ik maak me erg veel zorgen om de toekomst van onze planeet. Ik hou erg van sneeuw en ijs. Gelukkig kwam er dit jaar tweemaal sneeuw. Wat was dat geweldig! Naast sneeuw en ijs hou ik ook erg van pinguins. Helaas krijgen die het door de opwarming van de aarde steeds moeilijker. Door grote ijsschotsen die afbreken, waardoor  het voor deze dieren moeilijk of onmogelijk wordt om op zoek te gaan naar voedsel’.

Het is duidelijk: met de waterreservoirs die worden gegraven in Kenia en Tanzania worden niet alleen de mensen geholpen, maar uiteindelijk ook de dieren, zoals ‘zijn’ pinguins. De opwarming van de aarde moet stoppen, de aarde moet op den duur koeler worden waardoor het met pinguins, en andere dieren, beter gaat. Door de vele bunds die nu al worden gerealiseerd – eind augustus 63.500 in totaal – keert er in de omgeving ervan trouwens al wildlife terug. 

Statiegeld

Dani komt aan het geld door lege flessen, plastic en glas, te verzamelen waar statiegeld op zit. Hij haalt soms karren vol op, zie foto. Inmiddels staat bij het middelste hofje van de Grasmeent een inleverbak waar omwonenden hun flessen in kunnen doen. Cindy: ‘Je hoopt dat ons initiatief zich als een inktvlek uitbreidt. Samen bereik je meer. Dat heeft ook met die droom van Dani te maken: hoe meer mensen dit idee steunen, hoe mooier. We hebben er inmiddels twee vriendinnetjes, Ilse en Eva, mee geïnspireerd. Dat zouden we graag meer zien.’ Voetbalclub FC Almere en basisschool De Regenboog, waar Dani leerling is, hebben eenmalig meegewerkt aan een inzamelingsactie. Alle doppen van de flessen komen overigens ten goede aan KNGF Geleidehonden.

Dani’s activiteiten, hij haalt ook zwerfvuil op, is bij de gemeente Almere niet onopgemerkt gebleven. Zo heeft hij voor zijn inzet voor een betere natuur uit handen van wethouder Hoek de Groene Speld ontvangen, bedoeld voor plannen die bijdragen aan een groen en gezonde woonomgeving, en belandde hij met zijn moeder – als ‘supporter van schoon ‘ – via een gigantische afbeelding op de zijkant van een elektrische vuilnisauto.

Nadere informatie over de bunds is te verkrijgen op justdiggit.org. 

Cindy Pronk wil graag in contact komen met een ieder die ideeën heeft om een steentje bij te dragen om de mensen in Afrika te helpen. 

Zij is te bereiken via e-mailadres: raycin1999@gmail.com. Ze zegt: ‘Het is prima hiervoor zoveel mogelijk anderen te informeren, om belangstellenden op de been te krijgen voor Justdiggit, met Dani eventueel als ‘aanjager’ of inspiratiebron. Ik zie de berichten graag tegemoet. Zodat we met z’n allen gebieden kunnen laten vergroenen en de aarde daarmee afkoelt.’ (Foto: Cindy Pronk)

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.