Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Fonteinkruid overwoekert Gooimeer

Het is op de foto moeilijk te zien, maar fietsend, wandelend of autorijdend op de Gooimeerdijk tussen Almere Haven en de Stichtsebrug moet het opvallen: de grote, groene plakken in het Gooimeer. Dat is fonteinkruid en wordt een steeds groter probleem voor de watersporters. Het ‘maaien’ van deze waterplant blijkt nauwelijks te helpen: de groene oppervlakten blijven maar toenemen en boten lopen simpelweg vast in de groene derrie.

De aanpak van het fonteinkruid wordt zo langzamerhand een hoofdpijndossier voor de gemeenten Almere, Huizen, Blaricum, Eemnes, Naarden en Bunschoten. Het kost deze plaatsen de grootste moeite hun haven toegankelijk te maken en te houden. De gemeenten hebben zich overigens al eerder gebundeld in de Coöperatie Gastvrije Randmeren, teneinde het gebied te promoten.

Sommige wethouders binnen deze organisatie zijn somber gestemd. ‘Er valt op dit moment niet zoveel te promoten’, zeggen ze. De diverse gemeenten vrezen op den duur maatschappelijke- en economische schade, mocht er geen oplossing worden gevonden voor de bestrijding van de waterplant. Zelfs het Rijk is al aangeschreven, omdat de problemen zodanig zijn dat er een grootscheepse aanpak nodig is.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.