Bewonersvereniging Grienden en Meenten
Fruitbomen in bos De Grienden

Fruitbomen in bos De Grienden

Jantje zag eens pruimen hangen
Oh als eieren zo groot
De tuinman zag zijn bolle wangen
Sloeg de vuile gapper dood

(John O’Mill, naar Hieronymus van Alphen)

Zo ver zal het natuurlijk niet komen. John O’Mill hield van satire en Paulina Martin – de Kreij van de Oostgriend gunt de Jantjes (én Marietjes) uit haar buurt de bolle wangen vol gezond fruit. Daarom stapte zij naar de gemeente met het idee om in het kader van het bosonderhoud ook fruitbomen te planten. Reden voor een interview.

We zitten in de verkoopruimte van haar atelier “Odelein” aan de Kerkgracht, te midden van beelden en schilderijen die zij zelf heeft gemaakt. Vers gezette koffie en een blikje kletskoppen onder handbereik. Daarnaast de werkplaats, waar zij ook les geeft. Overal brokken marmer en ander ruw beeldhouwgesteente wachtend op bewerking en natuurlijk het gereedschap: de hamers, beitels en raspen.

Paulina is al haar hele leven creatief bezig. Die scheppingsdrang beperkt zij niet tot de kunst. Enthousiast vertelt ze over haar buurt en wat ze alleen en met anderen heeft gedaan om die mooi en leefbaar te houden. Nu dan die fruitbomen.

Met het geplande bosonderhoud in het achterhoofd maakte Paulina een beplantingsplan voor een stukje gemeentegrond waar in de zomer doornige bramen en brandnetels woekeren, startte in de buurt een handtekeningenactie voor de broodnodige ondersteuning en stapte vervolgens met haar plan naar de gemeente. Daar vond zij een gewillig oor en een deskundige meneer De Winter, die voor de uitvoering heeft zorggedragen.

Nu staan er prachtige jonge boompjes. Kersen, peren, appels, pruimen. “Ze komen helemaal uit Brabant en zijn heel duur” wist Pauline. Daarom had de gemeente dit jaar budget voor “slechts” 9 boompjes. Waarom geen “crowd funding” actie voor nog meer boompjes? Een “Boom Adoptie Plan” misschien? Paulina’s ogen glinsterden. Haar gedachten gingen verder de toekomst in, naar een kleine boomgaard en een oogstfeest. Maar dadelijk, als het echt lente wordt, staan de boompjes al in bloei. Goed voor bijen en vlinders. Genot voor het menselijk oog.

Heeft zij nog andere ideeën? “Ach …. er kan nog zoveel in de buurt worden gedaan”. De bewonersvereniging kan daarbij een grote rol spelen. Weten buurtbewoners bijvoorbeeld of en zo ja waar in de buurt AED’s (automatische externe defibrillatoren om te reanimeren) zijn en wie deze kunnen bedienen? Zijn er voldoende van deze apparaten?

Bij het afscheid wens ik Paulina en haar buurt een vruchtbare toekomst.

Pierre de la Croix

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.