Bewonersvereniging Grienden en Meenten
Essentaksterfte

Gemeente erkent fout bij avond over essen

De gemeente Almere erkent dat er te weinig tijd zat tussen de uitnodiging voor een inloopavond (dinsdag 18 september) over zieke essen en het kappen ervan in de Grienden en Meenten en de daadwerkelijke bijeenkomst. Bij de meeste Almeerders lag die aankondiging dezelfde dag op de deurmat.

Hierdoor konden weinig betrokkenen aanwezig zijn bij de informatieavond in Corrosia. De gemeente ziet dat ook in en stelt nu dat de procedure rondom het verwijderen van de bomen en het terugplaatsen van andere bomen wordt opgeschort. Dat heeft een gemeentewoordvoerder verklaard tegenover Carla van der Kruijf, woonachtig aan de Kolkgriend, afslag 158-208. Zij had de gemeente benaderd omdat zij de kaalslag in haar straat wil tegenhouden.

‘Het woord kaalslag is niet overdreven’, zegt ze. ‘Ik ben woedend. Uit ons deel van de wijk, onze ‘straat’, verdwijnen alle bomen. Stel je de leegte eens voor. Mij is verteld dat er geen bomen voor terugkomen. Dat kan kennelijk niet vanwege de riolering. Ik, en andere bewoners, vinden dat onaanvaardbaar. We willen dat de gemeente nog eens goed bekijkt of er op een of andere manier toch iets op de lege plekken kan worden geplaatst.’ De komende twee weken gaat de gemeente dit nog eens goed bekijken, is de toezegging.

Bewonersvereniging Grienden en Meenten had de gemeente ook al een boze brief gestuurd waarin geklaagd werd over de korte tijd die zat tussen de uitnodiging voor de inloopavond en de avond zelf. Voorzitter Jeroen Verschoor: ‘Kennelijk heeft dat geholpen. De procedure is opgeschort.’

In de Grienden en Meenten staan veel essen. Deze zijn getroffen door een schimmelziekte. Deze is niet te bestrijden. De getroffen bomen neerhalen is het enige wat resteert, voordat er takken spontaan afbreken die mensen en dieren kunnen verwonden. Destijds is gekozen voor het planten van essen omdat deze het goed doen op kleigrond, veel te vinden in Almere.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.