Bewonersvereniging Grienden en Meenten

‘Goed dat we een buurt-AED hebben’

Je hoeft Hein van der Horst (67) niet te vertellen wat dat kastje met de letters AED voor het adres Kolkgriend 92, schuin tegenover buurtcentrum Meenten en Grienden, betekent. Hij heeft daar het apparaat vorige maand nog van de muur gehaald toen iemand medisch in nood verkeerde.

De afkorting AED betekent Automatische Externe Defibrillator. Nog niet iedereen is dat even duidelijk. Het is een toestel waarmee bij een circulatiestilstand van het hart, indien nodig, een stroomstoot kan worden toegediend om het hart weer aan het kloppen te krijgen.

Van der Horst is een zogenaamde burgerhulpverlener, die niet alleen een EHBO-diploma heeft maar ook een cursus reanimeren en AED-gebruik gevolgd heeft. Alleen dan mag je zo’n apparaat bedienen. In de Grienden en Meenten zijn inmiddels 37 personen geregistreerd die in geval van nood opgeroepen kunnen worden. Dat gebeurde bij de Almeerder op 24 juni, om 20.53 uur.

Je moet je aanmelden bij HartslagNu van de Nederlandse Hartstichting en dan kun je een oproep ontvangen als er iemand hartproblemen heeft’, vertelt hij. ‘Dat gebeurde die dag. Ik kreeg een bericht via de meldkamer 112 dat ik de buurt-AED in de Kolkgriend moest ophalen en naar een adres op de Parkwerf gaan’.

Hij reageerde dat hij beschikbaar was en erheen kon gaan. Van der Horst: ‘Ik had, bij het bericht, ook de pincode ontvangen waarmee ik het slot van het apparaat kon loshalen. Die cijfercode is een beveiliging voor het toestel.’

Hij deed er ongeveer tien minuten over om bij de woning in de Parkwerf te komen. ‘Ik ging op de fiets. Dat lijkt mischien vreemd in een situatie waarbij elke seconde telt, maar anders had ik mijn auto uit het hofje achter onze woning moeten halen, moeten parkeren bij de AED en dan via de Oosterdreef naar de locatie rijden. Nu kon ik binnendoor sneller zijn, schatte ik vooraf in. De nummering op de Parkwerf is niet erg logisch, dus het kan zoeken zijn als je er niet vaak komt. Ik loop echter in die wijk wel eens folders dus ik wist wel hoe ik daar via de kortste route moest komen.’ Hij heeft een app van een routeplanner op zijn telefoon.

Aangekomen bij het slachtoffer, bleek zijn inzet met de AED niet meer nodig te zijn. Het gebruik van dit apparaat is vooral belangrijk zolang er nog geen professionele hulpdiensten zijn gearriveerd. Die waren al ter plaatse en bezig met de persoon in kwestie. ‘Gelukkig maar’, vertelt hij. Uit privacyopverwegingen hoort hij darna niet hoe het met de patiënt is afgelopen.

De Almeerder had al eens eerder een oproep om hulp ontvangen, maar hij had toen zijn telefoon in de huiskamer laten liggen, hij slaapt op de eerste verdieping, en de melding gemist. Een AED is ook aanwezig op volkstuincomplex De Windhoek, waar hij een tuintje heeft. ‘We hebben met het apparaat iemand kunnen helpen. Daar waren we heel blij mee.’ Bij de Jumbo aan de Jaagmeent hangt er ook een, in andere winkels in het centrum beschikken meerdere ondernemers over een AED. Diverse bedrijven hebben er evenzeer een. Deze AED’s zijn niet altijd makkelijk toegankelijk, in ieder geval alleen tijdens openingstijden van de winkels/ondernemers. Statistisch vastgelegd zijn de meeste hartfalen op vrijdagnacht en zondagnacht. Dit heeft te maken met het ontstressen van de werkweer en gestressd zijn voor de komende werkweek. Op dat soort tijdstippen zijn de AED’s bij winkels en ondernemers niet bereikbaar voor hulpverleners.

Het gebruik van een AED kan de levenskans van een patiënt aanzienlijk vergroten. Wanneer het apparaat op de juiste manier is aangesloten bij het slachtoffer, zal de AED een eerste analyse van het hartritme verrichten om te bepalen of er wel of geen schok toegediend moet worden. Wanneer geconstateerd wordt dat een stroomstoot noodzakelijk is, zal deze door de AED worden toegediend bij een volautomaat of zal de bediener op een knop moeten duwen om deze te activeren (halfautomaat).

Van der Horst: ‘Ik vind het geweldig dat we hier in onze wijk de beschikking hebben over een buurt-AED. Dat is goed werk van de bewonersvereniging. Ik hoop dat andere wijken dit voorbeeld volgen. In de Meenten en Grienden wonen trouwens nogal wat ouderen, dus de kans dat het apparaat vaker nodig zal zijn is niet ondenkbeeldig. Dan ben je blij dat er hier een hangt.’ De AED in de Kolkgriend is eigendom van Jeroen Verschoor, huidig voorzitter van de ‘Grienden en Meenten’ Het periodieke onderhoud wordt wel door de bewonersvereniging gefinancierd.

Hein van der Horst naast de AED aan de Kolkgriend.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.