Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Groene Buur ook in onze wijken te vinden

Het burgerinitiatief Groene Buur, in maart 2020 ingezet met als voorvrouw Sacha de Ruiter, grijpt behoorlijk om zich heen. Almere telt inmiddels 25 Groene Buren, en dat aantal zal inmiddels wel toegenomen zijn: groenambassadeurs die buurtbewoners helpen hun directe woonomgeving te vergroenen. De Grienden en Meenten telt drie van hen, een ervan is Jeroen Verschoor, voorzitter van de bewonersvereniging Grienden en Meenten.

Zijn mede-bestuurslid Martijn Huffnagel is ook danig bij de woonomgeving betrokken door dagelijks zwerfafval op te ruimen. Verschoor: ‘Als buurtbewoners meewerken aan de ideeën van de Groene Buur, dan komt hun eigen tuin, maar ook perkjes en bomen in het openbaar groen er veel leuker en netter uit te zien. Bomen die er bij de stam opgeruimd uitzien, daar zal minder snel rommel bijgezet worden. Bovendien neemt deze dan voldoende water op. Goed zijn voor het groen betekent ook goed zijn voor insecten, zoals bijen. En dat is hard nodig. Het is leuk hiermee bezig te zijn, zowel jong als oud hebben er plezier van’. 

Om alles inzichtelijk te maken, heeft hij bij zijn huis de stam van een boom voorzien van houten bamboepaaltjes omheen. Er zijn meer voorbeelden bij hem te vinden bij Kolkgriend 92 om inspiratie op te doen (tegenover buurtcentrum Meenten en Grienden). Zoals een plantenbieb, in een kastje (zie foto). Hij geeft graag tips om mensen te helpen bij het vergroenen en geeft tevens zaadjes mee om met plantjes aan de slag te gaan.

Een recente actie was ‘Tegel eruit, plantje erin’: inderdaad bedoeld om de tuin te ontdoen van vaak grote hoeveelheden tegels, het zogenaamde ‘asfalteren’. Nadelen: het vele steen werkt hittestress in de hand (de warmte wordt in de massa vastgehouden) en het water kan moeilijk zo niet onmogelijk weglopen bij hevige stortbuien. En wees eerlijk: vrolijk gekleurde planten ogen toch leuker dan saaie, grijze tegels?

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Graag doe ik mee met Groene Buur.
    Ik kan een paar bomen adopteren op het grasveld vlakbij de Jumbo tegenover Jaagmeent 40

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.