Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Groot onderhoud: isoleren spouwmuur niet mogelijk

Het zal niemand ontgaan zijn: de werkzaamheden als onderdeel van de grote onderhoudsbeurt aan de 170 huurwoningen van woningcorporatie GoedeStede in de Oostgriend en Wilgengriend zijn in volle gang. Na de start op huisnummer 70 in de Oostgriend, vlak na de paasdagen, is de opknapbeurt – waar geen huurverhoging aan gekoppeld is – inmiddels aardig gevorderd. De woningeigenaren kunnen voor een deel met de activiteiten ‘meelopen’. Zij hebben inmiddels een financieel aanbod ontvangen.

Kunststof raamkozijnen, HR++ ramen (extra isolerend),  vloerisolatie, opvullen van de kruipruimte met zand, vernieuwing badkamer en toiletten, onderhanden nemen van de aluminium puien en de platte daken, nieuwe binnendeuren en buitendeur, vervanging radiatoren en ventilatiesysteem (door een CO2-gestuurd systeem – in badkamer en keuken: dat zijn de belangrijkste onderdelen van de aanpak door aannemingsbedrijf Hemink. Projectleider Bert Voortman: ‘We doen al vele jaren projecten samen.’

Kees Vriend, projectleider bij de woningcorporatie: ‘We kijken in een situatie zoals deze niet zozeer naar het budget, hoewel het voor zich spreekt dat wij uiteraard het geld niet onbeperkt kunnen uitgeven, maar meer naar wat we nodig hebben. Elk project is namelijk anders: wat voor huizen zijn het, wat is er al eerder aan gedaan – 20 jaar geleden – en wat kan er nu het beste gebeuren?’

Bewonerscommissie

Enige tijd voordat dit onderhoudsproject van start zou gaan, opnieuw na 20 jaar, in totaal na 40 jaar dus (de huizen zijn eind jaren 70, begin jaren 80 opgeleverd) is er met een bewonerscommissie gesproken over de op handen zijnde opknapbeurt. En vooral ook wat de bewoners ervan vonden (GoedeStede wist wel zo’n beetje wat er gedaan moest worden) en of zij nog suggesties hadden. Omdat er nogal wat klachten waren over ‘koude voeten’, optrekkende kou dus, werd besloten de vloer aan de onderzijde te isoleren met duurzame ecofoam, dat wordt er op gespoten. Er is geen enquête onder de bewoners gehouden. De verwachting is dat na deze ingreep de huizen voorlopig weer 20 jaar probleemloos mee kunnen.

Mogelijke opties die eventueel meegenomen hadden kunnen worden tijdens de renovatie: spouwmuurisolatie, isoleren van de daken en zonnepanelen. Het isoleren van de spouwmuur bleek niet mogelijk omdat de muren niet dampopen zijn: dat betekent dat er vochtprobleem kunnen optreden in de vorm van schimmel aan de binnenzijde van de woningen. Zonnepanelen zijn afgewezen omdat hierdoor de dakpannen minder makkelijk kunnen drogen na een regenbui. Dit verkort de levensduur van de pannen aanzienlijk omdat deze langer nat blijven. De pannen zijn verder nog van goede kwaliteit. Het isoleren van de daken werd niet adequaat geacht voor deze huizen.

Energielabel

Vriend: ‘Wat betreft de invloed van het groot onderhoud op het energielabel van de woningen: in opdracht van GoedeStede loopt er, naar aanleiding van de NTA 8800 (nieuwe rekenmethode voor het bepalen van het energielabel), momenteel een onderzoek naar de E-labels. Er wordt een opname gedaan in verschillende woningen en aan de hand daarvan worden de nieuwe labels bepaald. Het ligt in de lijn van de verwachting dat de woningen in de Oost- en de Wilgengriend minimaal een B-label zullen hebben’.


Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.