Grienden en Meenten

Het hele jaar door de vlag uithangen

De vlag uithangen op 4 en 5 mei, en bij de verjaardag van koning Willem-Alexander (27 april): bij de meesten van ons zijn dat de traditionele momenten om de nationale driekleur uit te hangen. Zo niet bij Monica en John van der Pauw, woonachtig in de Grasmeent. Die hijsen ook op andere data een banier. Wie er oog voor heeft zal op hun woning regelmatig een wisselende vlag zien wapperen. 

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart was de vlag van de PvdA duidelijk zichtbaar: John is een sociaal-democraat in hart en nieren. Van 2006 tot en met 2018 vertegenwoordigde hij de PvdA als raadslid, waarvan tevens vijf jaar als fractievoorzitter. Na deze drie raadsperioden van vier jaar mag hij zijn stem niet meer laten horen in de raadszaal. Hij neemt noodgedwongen afscheid van het raadswerk.

Het stel heeft zo’n 15 vaandels, waaronder de nationale symbolen van Duitsland, Schotland, Zwitserland, Engeland (ook Cambridge, geel met rode leeuw) en Tibet. Maar ook een bijzondere: Pegasus, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. John: ‘Deze is verbonden aan de Slag om Arnhem (17 tot 25 september 1944). Ik kom uit Wageningen. Daar was de herdenking en viering op 4 en 5 mei een item. Op die dagen werd er daar door veel inwoners gevlagd. Dat we hier de Pegasus-vlag hebben bij deze collectie is daarom niet verwonderlijk.’ Verder bezitten ze een regenboogvlag als morele ondersteuning, zoals ze zeggen, voor LHBT’ers (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender).

Het aanleggen van een verzameling begon zo’n 20 jaar geleden, toen de Almere-vlag werd geïntroduceerd. De al sluimerende aandacht voor het tonen van een vlag, vanwege Wageningen, werd tot leven gewekt. ‘Het is leuk om dit lokale symbool uit te hangen’, vertelt hij. ‘Monica en ik zijn trots op Almere. Dat wilden we laten zien.’ Tijdens vakanties werd vervolgens langzaam maar zeker een collectie opgebouwd door de vlag van dat land of een bepaalde streek mee te nemen en die daarna aan de buurt te tonen.

Monica: ‘Met de vlag van Tibet proberen we op onze manier onze steun aan de vrijheidsstrijd aldaar te uiten. Dat vinden we beiden belangrijk.’ De twee moeten tot hun spijt constateren dat er in oude steden vaker wordt gevlagd dan in een stad als Almere. John: Ín de plaatsen die soms al honderden jaren bestaan is het uithangen van de vlag een traditie, een cultuur, kun je zeggen. Dat is hier helaas veel minder het geval.’

 

REACTIE


Als iedereen nu maar eens zou beginnen te “vlaggen” op koningsdag, 4 (halfstok tot 2000 uur) en 5 mei (full mast).

Diegenen die Nederlands Indië nog in hun genen en/of herinnering hebben, zouden ook op 15 augustus de bendera (vlag) kunnen uithangen, ter herinnering aan de capitulatie van Japan op die dag in 1945, waarmee ook een einde kwam aan de bezetting van een stukje Nederlands grondgebied in Azië en aan het lijden van de duizenden die onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten in Japanse interneringskampen.

Pierre de la X

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Als iedereen nu maar eens zou beginnen te “vlaggen” op koningsdag, 4 (halfstok tot 2000 uur) en 5 mei (full mast).

    Diegenen die Nederlands Indië nog in hun genen en/of herinnering hebben, zouden ook op 15 augustus de bendera (vlag) kunnen uithangen, ter herinnering aan de capitulatie van Japan op die dag in 1945, waarmee ook een einde kwam aan de bezetting van een stukje Nederlands grondgebied in Azië en aan het lijden van de duizenden die onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten in Japanse interneringskampen.

    Pierre de la X

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!