Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Vrachtschip FZ24, zonder titel

In 1980 werd tijdens graafwerkzaamheden voor een weg een zeer compleet scheepswrak van een karveel gebouwd vrachtschip ontdekt. Dit scheepswrak ligt nu nog steeds onder de grond aan het fietspad langs het Kerkhofpad (naast de Manegeweg en achter de wijk Grasmeent).
Op deze locatie is in 2007 door kunstenaar Nout Visser een natuurkunstwerk gerealiseerd. De kunstenaar plantte 22 jonge zomereiken langs de contouren van een scheepsromp in de grond. De eiken verbond hij met touwen en latten, zodat het op een omgekeerde romp van een schip lijkt. Het werk verwijst op monumentale manier naar het verleden dat onder de grond ligt.

Een karveel gebouwd scheepswrak
In het vaartuig zijn een aantal turven en een geglazuurde aardewerk schaal gevonden. Op basis van de vondsten en van de grondlagen waarin het wrak ligt, is het schip gedateerd in de eerste helft van de 16de eeuw. De schelpenlaag die over het wrak ligt is afkomstig uit 1600 en geeft de overgang van het zoete en latere brakke Aelmere naar de zoute Zuiderzee aan. Schelpdieren die alleen in zoet water konden overleven, stierven massaal door verzilting van het water. Schepen die worden bedekt door de schelplaag zijn dus voor 1600 vergaan.

Het eikenhouten schip was ongeveer 18 meter lang en 4,25 breed. Een deel van het voorschip ligt onder het wegdek.

Meer informatie over dit scheepswrak, en de vondst ervan, vind je terug op de website van Stepping Stones of Maritime History en alle opgravingsinformatie (met beeldmateriaal, onderzoeksgeschiedenis, tekeningen en vondstdocumentatie) is terug te vinden op de website van Data Archiving and Networked Services

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.