Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Waar ga je heen?

Het kunstwerk bij de bushalte De Grienden (Wilgengriend 111) is in 2000 door Ninette Konings, in nauwe samenwerking met de bewoners van de Oost- en Wilgengriend, ontworpen. Bewonersvereniging Grienden en Meenten kwam bij haar terecht omdat zij vaker met kinderen had gewerkt. Met het kunstwerk wilden de bewoners samen met kinderen de buurt gestalte geven.

Ze kozen voor deze vorm en het thema ‘op reis gaan en weer thuis komen’, zoals in ballonletters te lezen is bovenin de gevel met de vraag ‘waar ga je heen?’.

De voorgeschiedenis
De muur waar het kunstwerk op is aangebracht werd voorheen regelmatig beklad tot ergenis van de bewoners. In 1998 is door enkele bewoners van de Oost- en Wilgengriend besloten dat er iets moest gebeuren aan de overlast.

Echte kunst in plaats van een muurschildering
Er werd gedacht aan een muurschildering door de jeugd maar Jan Tilburg, destijds directeur van woningbouwvereniging Goede Stede, opperde om een echt kunstwerk neer te zetten. Dit voorstel werd aangenomen waarna de bewoners samen met de bewonersvereniging Grienden en Meenten op zoek gingen naar een kunstenaar. Er kwamen uiteindelijk 5 ontwerpen van 5 verschillende kunstenaars.

Keus van de bewoners
Uit de vijf geselecteerde ontwerpen lag de keuze aan de bewoners, zij mochten hun eigen keus maken. Met een overgrote meerderheid van stemmen werd het ontwerp van Ninette Koning uitgekozen (men vond haar ontwerp het meest bij De Grienden passen: de vorm van de huisjes en de tekst vond men een gezellige sfeer uitstralen).
Vrijdag 5 oktober 2001 zal de onthulling worden verricht door weth. Rita van Ling om 15.00 uur.

Samen met de buurt
Ninette Koning heeft nauw samengewerkt met leerlingen van de Regenboogschool. Het idee was om vanuit hun eigen huis terug te kijken op de reis of reizen die er gemaakt waren, de leerlingen maakten tekeningen en andere kunstwerkjes wat aansloot op dit thema.
De kunstenares maakte naar aanleiding van de werkstukken van de kinderen een vijftal ontwerpen, die in het buurthuis te zien zijn geweest, evenals de werkstukken van de kinderen. De buurt koos uiteindelijk voor dit ontwerp. De tekeningen die erin verwerkt zijn, zijn de originele tekeningen van de kinderen van De Regenboog.

Onthulling kunstwerk en onderhoud
Op vrijdag 5 oktober 2001 werd het kunstwerk feestelijk onthuld.
Het kunstwerk is in 2017 voorzien van onderhoud waar de vlakken opnieuw ingekleurd zijn geweest.
In 2018 is de verlichting boven het kunstwerk, door bewonersvereniging Grienden en Meenten, vervangen en voorzien van energiezuinige LED-verlichting.


Externe links
Flevoland Erfgoed
Almere City Nieuws
publicatie: Kijk op de wijk (PDF document)

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.