Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Los van het gas: nu alles elektrisch

Het bewijs is er, zie foto: de gasmeter is uit de meterkast verwijderd ten huize van het gezin Inge en Jeroen Verschoor aan de Jaagmeent. Dat gebeurde maandag 28 juni. Het betekent dat deze familie voortaan gasloos door het leven gaat. Daarmee wordt tegelijkertijd de cv-ketel overbodig. Ofwel: de warmtevoorziening verloopt nu geheel elektrisch. Dit huis tegenover het buurtcentrum is all electric, zoals het ook wel genoemd wordt.

Op de plek van die cv-ketel staat nu de warmtepompboiler. Deze gaat nu voor de verwarming (en koeling) zorgen. Elektrisch koken deden de Verschoors al. Daar verandert niets aan. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid afgenomen elektra toeneemt, daarentegen staat dat er geen gasverbruik meer is. Er zijn zonnepanelen aanwezig om die toename van elektra grotendeels, zo niet helemaal, op te vangen. 

We hebben het op deze site al eerder vermeld, en ook via een groter bereik met De Havenaar: Jeroen Verschoor raakte na een dakopbouw op zijn woning geïnteresseerd in het verbruik van elektra en gas, en met name zocht hij naar manieren om deze afname terug te dringen. Door te isoleren, HR++-glas, zonnepanelen, domotica (slimme trucjes om verlichting en verwarming zo effectief en zuinig mogelijk te gebruiken) en een batterij (voor de tuinverlichting bijvoorbeeld). Om daarmee uiteindelijk geld te besparen.

Het leidde ertoe dat hij een van de eersten is, waarschijnlijk de eerste, in onze wijken de Grienden en Meenten die bij een bestaande woning loskomt van de gasvoorziening. De ontkoppeling was ook nog eens gratis (bedoeld om een dergelijk initiatief bij consumenten te stimuleren), mooi meegenomen, scheelt 300 euro. Nieuwbouwwoningen mogen sinds 2018 niet meer worden voorzien van een gasaansluiting. Dit om te komen tot een CO2-neutrale woon- en leefomgeving in 2050.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.