Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Lucas van Amersfoort over sportcentrum Be Active

‘Ik zie dit sportcentrum als mijn tweede huis’. We hebben het over Be Active en aan het woord is bedrijfsleider Lucas van Amersfoort, die er inmiddels 8.5 jaar te vinden is. Zijn woorden zeggen veel over de sfeer die er heerst bij deze sportschool aan de Kadegriend: gemoedelijk, sfeervol en gezellig.

‘Ik beschouw dit
als mijn tweede huis’

Het is een plek waar bewoners van de Grienden en Meenten graag komen, het is een sportcentrum voor de buurt: je komt er nog eens een bekende tegen. Lucas: ‘Het sociale aspect speelt een grote rol bij onze bezoekers. Ik ken vrijwel iedereen bij naam. Dat vinden de mensen prettig. Ze hebben niet het gevoel dat ze anoniem zijn.’

Bij een bezoek aan het gebouw, blijkt inderdaad dat je buurtbewoners ontmoet, maar dat er ook een groepje geregelde bezoekers van Be Active met elkaar aan een tafel zit te kletsen. Het tekent de ongedwongen sfeer. Wat opvalt is dat ze niet meer zo piepjong zijn: de ‘oudjes’ zijn in de 60 en 70, enkelen zijn zelfs (ruim) de 80 gepasseerd. Het blijken voor het merendeel oud-sporters die het leuk vinden om in elkaars gezelschap fit te blijven.

‘Ik ken vrijwel iedereen bij naam’.

De een vindt het prettig om buiten een stuk te wandelen, de ander prefereert in een sportcentrum als Be Active aan zijn of haar conditie te werken. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat. ‘Hard work pays off’ staat op een poster te lezen. Ofwel: je moet er wel wat voor doen, maar dan zie je ook resultaat.

Lucas: ‘Zo heb je iemand die wil afvallen voordat het zomerseizoen begint en in badkleding er goed wil uitzien. Een ander gaat binnenkort trouwen en wil er slank uitzien in de trouwjurk. Een optie is ook een sixpack opbouwen, een flink rijtje buikspieren dus. Een ander wil zich simpelweg lekker in het zweet werken. Het kan ook op doktersadvies zijn. Zo bestaan er allerlei redenen waarom iemand hierheen komt.’ Hij ziet de laatste jaren een verschuiving in de reden om te komen: vroeger lag de nadruk op bodybuilding, nu wordt het werken aan de conditie als belangrijk gezien.

De bezoeker kan in groepsverband aan de slag, maar ook een aangepast schema krijgen van Lucas. Het is maar wat de persoonlijke omstandigheden zijn. Krachtapparatuur, cardioapparatuur, roeimachines: dat is nog maar een deel van het totale assortiment aan apparaten. Voor een ieder is er wel wat te vinden.

Lucas en andere medewerkers houden in de gaten dat iemand niet op een onverantwoorde en daardoor gevaarlijke manier met bijvoorbeeld gewichten gaat stoeien en en daardoor meer doet dan eigenlijk mogelijk is. Hij heeft op de academie voor lichamelijke oefening gezeten en daar het nodige van anatomielessen opgestoken. Verder heeft hij de nodige cursussen gevolgd. Bij twijfel wordt de betrokkene verwezen naar een fysiotherapeut. ‘De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. We nemen op dit punt geen enkel risico.’

Thijs Wartenbergh

3 reacties

  • Leuk stukje..ik kom zelf ook bij deze sportschool….en vind het een geweldige sportschool.Lucas is heel behulpzaam en geeft leuk les….echt een aanrader deze
    sportschool..

  • Wat mij opvalt is dat er van jong tot oud getraind word , de ochtend zie je de wat oudere lekker sporten , middag en Avond veel jongere tot middelbare leeftijden .
    Al met al lekker sporten , gezelligheid zonder spierballen taal (geen gebluf )iedereen voelt zich op hun gemak en niemand hoeft zich te schamen , jong ,oud ,dik of dun
    Leuke en goede groepslessen , geweldig apparatuur .

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.