Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Mannen met kettingzagen…

Het voortdurende gejank van motorgeluid, alsof er een wedstrijd voor crossmotoren aan de gang is: dan weten we het wel. Er lopen ergens mannen met kettingzagen rond die ons dierbare groen, met name bomen, aan het omhakken zijn. Maar in dit geval zijn ze welkom, volgens de bewoners van het ‘Tiny Forest’ tussen Schapenmeent en Grasmeent.

Twee vrouwelijke bewoners van de Grasmeent komen naar buiten lopen om te kijken naar de vorderingen van de kapwerkzaamheden en zeggen enthousiast: ‘Geweldig, met elk uur wordt het mooier’. Een ander voegt eraan toe: ‘Hè, hè, eindelijk licht’. Geen negatieve geluiden dus. De betrokkenen zijn juist blij. De afgelopen jaren zaten ze in hun huizen in de schaduw, om niet te zeggen in het donker met overdag de lampen aan en zomers in de tuin van de zon genieten was praktisch onmogelijk door de hoge, dicht op elkaar staande, 40 jaar oude bomen, veelal populieren.
Het was dus hoog tijd dat de zaag eraan te pas kwam. Op de grond met kettingzagen, een hoogwerker voor de takken op moeilijk bereikbare plekken.
Wat er voor de in de plaats komt is een gevarieerd bos, bestaande uit de hazelaar, de tulpenboom, de zoete kers, de walnoot, de haagbeuk, de tamme kastanje, het krentenboompje, de liguster en de meidoorn.
De aanpak past in het beleid van de gemeente: oude, en soms vanwege hun ouderdom, gevaarijke bomen verwijderen, de hele zaak uitdunnen, struiken laten staan en een variëteit aan exemplaren er voor terug zetten. Daarmee wordt afwisseling, biodiversiteit, gerealiseerd: dat wordt over enige tijd genieten. Om de zoveel meter een ander type boom.

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Gefeliciteerd. Lijkt mij een mooie verandering te worden.
    Welke weg hebben jullie bewandeld om dit voor elkaar te krijjgen.
    Ik zou iets dergelijks ook graag bij mij zien gebeuren in de meenten.

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.