Bewonersvereniging Grienden en Meenten
Essentaksterfte

Minder essen gekapt in Grienden en Meenten

Bewoners uit met name de Kolkgriend – maar ook Almeerders uit andere delen van de Grienden en Meenten – kunnen opgelucht ademhalen nu gebleken is dat er minder essen gekapt hoeven te worden dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft Bas Noordman van het extern adviesbureau Sweco – dat hiervoor door de gemeente is ingeschakeld – meegedeeld.

Met name bewoners van de Kolkgriend (bij de afslag 158-208, vlakbij de busbaan) zagen een doemscenario voor zich, nadat op een rondgedeelde plattegrond rode kruisen op ‘hun’ zes bomen waren aangebracht, ofwel: die stonden op de nominatie om omgehakt te worden. Wat zou resteren was een kale straat, want iets ervoor terugplaatsen bleek niet mogelijk.

‘Dat gevaar is nu geweken’, aldus Noordman. ‘De es bleek – zo kwam uit inspectie in 2017 naar voren – in heel Nederland en zelfs in heel Europa ten prooi te zijn gevallen aan de essentaksterfte, veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel. De bomen die echt ziek waren zijn vervolgens verwijderd en, als dat kon, vervangen door een andere soort. Die in de straat van de Kolkgriend bleek van een sterk soort. Deze hebben zich zelfs enigszins hersteld ten opzichte van een eerdere inspectie en kunnen daarom blijven staan.’

Dat wil zeggen, voorlopig. De bomen worden de komende vijf jaar regelmatig gecontroleerd om te zien of het herstel zich doorzet. Mochten ze toch een gevaar vormen voor de omgeving dan moeten ze alsnog weg. Bewonersvereniging Grienden en Meenten heeft zich ook ingespannen in de kwestie rondom de essenziekte (via overleg met de gemeente onder andere) en is verheugd dat er meer bomen kunnen blijven staan dan eerst leek.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.