Grienden en Meenten

Mireille van Os helpt buurtbewoners

De schuur bij haar woning in de Schapenmeent staat vol met allerlei producten die wekelijks terecht komen bij de medemens in onze wijken Meenten en Grienden die een steuntje in de rug kan gebruiken: komende zaterdag – 21 december – is het voor Mireille van Os een bijzondere dag omdat ze dan wat extra aan de mensen kan geven die zich bij haar melden. Zo heeft onze bewonersvereniging Grienden en Meenten 50 kerstbroden geschonken zodat de wijkbewoners die het niet zo ruim hebben toch iets extra’s krijgen.

Mireille: ‘Gelukkig krijgen we van buurtbewoners en andere betrokkenen hun eigen kerstpakket (in de loop van het jaar gaat dat ook spontaan met andere spullen). Ik kan die artikelen dan een goede bestemming geven’. Dat gebeurt onder de naam Boodschappenhoekje Almere.

Natuurlijk, je hebt in elke wijk mensen die met de grootste moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen en in feite niet zonder aanvullende voedselproducten – maar ook speelgoed bijvoorbeeld en andere huishoudelijk producten – kunnen, maar je verbaast je er soms wel over hoeveel personen, onder wie kinderen, dat dan zijn. Dat vonden Ilse Burggraaf en Eveline Vittali, die namens de bewonersvereniging de kerstbroden kwamen aanbieden, in ieder geval: ze wisten eigenlijk niet wat ze hoorden en schrokken van hetgeen Mireille vertelde.

Iedere zaterdag komen minimaal zo’n 30 personen naar haar huis om een voedselpakket op te halen. Je zou kunnen zeggen: kunnen die mensen niet bij de Almeerse versie van de Voedselbank, het Voedselloket, terecht? ‘Het zijn mensen die qua uitkering net boven de norm zitten, soms maar een paar euro, die het Voedselloket stelt om mensen te helpen. Ze vallen dus buiten de boot. Het lukt sommigen niet, door wat voor omstandigheden ook, niet uit hun benarde positie te komen. Het is een uitzichtloze situatie eigenlijk. Ik kan, mede door een samenwerking met het Voedselloket en andere betrokkenen, toch iets voor ze betekenen’, vertelt ze.

Wat de mensen uitgereikt krijgen is geen standaardpakket, maar is afhankelijk wat beschikbaar wordt gesteld. Het streven is erop gericht iets in de tas te stoppen van brood, koffie, muesli, pakjes drinken voor de kinderen, sultana’s, rijst en dergelijke. Dat alles als vrijwilligerswerk, zonder subsidie of welke andere vorm van financiële ondersteuning ook. Mireille (geen onbekende in de Meenten en Grienden, ze startte er destijds de Eettafel, die nog steeds bestaat, weliswaar nu zonder haar) is blij dat iemand haar soms wat geld toestopt. Ze wil zich niet binden aan een stichting of anderszins, vanwege de regeltjes die dat haar oplegt. Dan maar zo. En het gaat nog steeds, inmiddels vier jaar, goed. Ze onderhoudt daartoe contact met organisaties die eenzelfde doel nastreven, namelijk anderen verlichting geven die het zwaar hebben: de stichting Alle Handen Ineen, stchting Wensjes, stichting Freecycling Almere, Groep Gratis voedsel/pakketten Almere en Kerstpakkettenactie Almere.

De afvaardiging van de bewonersvereniging was in ieder geval zwaar onder de indruk hetgeen Mireille klaarspeelt. Ze spraken iemand met een grote sociale betrokkenheid, die graag anderen de helpende hand reikt. Afgesproken werd dat de vereniging probeert haar af en toe, al dan niet met artikelen, te ondersteunen. Dat komt dan weer ten goede aan Mireille’s doelgroep.

Nadere info over het Boodschappenhoekje Almere: tel. 06 – 248 149 71 of mireillevanos@hotmail.com.

Foto vlnr: Mireille van Os, Eveline Vittali en Ilse Burggraaf bij de, even daarvoor uitgereikte, stapel kerstbroden.

Thijs Wartenbergh

2 reacties

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!