Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Huis verkopen en dan op wereldreis

De eerste paar dagen zitten erop van de wereldreis die de Almeerders Kelly van Rijs (26) en Robert-Jan Bos (30) – tijdelijk woonachtig aan de Schapenmeent – aan het maken zijn. Afgelopen zondag, 2 september, zijn ze vertrokken. Nog maar 485 dagen…Het is de bedoeling dat het duo 487 dagen weg blijft (hun bevindingen zijn te volgen via www.travel487days.com). Bij terugkomst zijn ze door Scandinavië, Rusland, China, Vietnam, Australië, Peru en New York getrokken, om een paar van de 36 bestemmingen te noemen.

Robert-Jan is grafisch vormgever en Kelly zullen velen kennen van onder andere de sumbalessen die ze in buurthuis Meenten en Grienden geeft. Verder is ze o.a. invalkracht bij de buitenschoolse opvang en is ze betrokken bij de vrijwillige brandweer. Geen onbekende dus in de Grienden en Meenten.

Ongeveer een jaar geleden stonden de twee voor een belangrijke beslissing in hun leven: ze twijfelden tussen een groter huis kopen (ze woonden aan de Goedewerf) en een wereldreis maken. Ze kozen voor de laatste optie: nu kan het nog – zo concludeerden ze – deze droom te verwezenlijken (ze reizen beiden graag), even naar hun leeftijd gekeken. Later wordt het lastiger, met een eventuele kinderwens in het achterhoofd.

Nu dus, althans, vrij snel. Klein obstakel: wat te doen met hun koopwoning? Die verhuren? Je weet niet wie erin komt. De huurders kunnen de boel wel half slopen. Verkopen? Kelly en Robert-Jan vonden dat niet zo’n probleem. Eenmaal terug van hun reis kunnen ze tijdelijk bij Kelly’s ouders of vrienden onderdak vinden. Daar doen ze vrij nuchter over. Ze vinden wel weer iets, verwachten ze. Hetzelfde geldt voor werk. Kelly heeft al de toezegging dat ze bij haar huidige werkgever kan terugkeren.

Waarheen moest de reis gaan voor de globetrotters? Het handigste was, vonden ze, een grote wereldkaart te kopen en daar punaises in te prikken van mogelijke bestemmingen. Robert-Jan: ‘Ik wilde graag naar de Machu Picchu in Peru (stad uit de Inca-beschaving).’ En Kelly: ‘De rijstvelden in Thailand lijken me heel interessant.’ Een waslijst met favoriete bestemmingen hadden ze niet zozeer. Daarom gingen ze naar de Vakantiebeurs om ideeën op te doen.

Kelly: ‘We willen vooral de cultuur beleven van diverse volken. In contact komen met de plaatselijke bevolking. Daarbij reizen we zoveel mogelijk via trein (zoals de Transmongolië Express), bus en boot. Alleen als het niet anders kan, pakken we het vliegtuig.’ Robert-Jan: ‘Vliegen is makkelijk, maar dan snuif je niet de diverse culturen op. En dat willen we juist.’

Het tweetal zal ongetwijfeld veel mooie ervaringen opdoen, die ze altijd bij zullen blijven, maar wat zullen ze gaan missen? Robert-Jan: ‘Familie, vrienden, verjaardagen, dat soort dingen’. Kelly: ‘De danslessen die ik geef. Verder is een vriendin van me sinds enige tijd zwanger. Die kleine is één jaar oud op het moment dat we terugkeren. Dat is wel even slikken, wanneer ik daar aan denk. Dan duurt de reis wel lang.’

Kelly van Rijs en Robert-Jan Bos bij de wereldkaart vol punaises/bestemmingen.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.