Bewonersvereniging Grienden en Meenten
Eikenprocessierups

Niet schrikken! Dit is waarom je ’s nachts fel licht en hoog geluid in onze wijken kunt verwachten

Rustig maar er is geen UFO-invasie aan de gang in onze wijken. Het is iets anders dat veel licht en hoge geluiden geeft waar je deze week (27 april – 1 mei) wakker van kunt worden. Er is namelijk een nachtelijke strijd gaande. Tegen een rups wel te verstaan.

Mocht je ooit onder een boom door hebben gelopen waarin de gezellige harige eikenprocessierups woont, dan weet je wel hoe laat het is: een jeukende en geïrriteerde huid! Niet fijn. Om de eikenbomen, het favoriete plekje van deze rupsen, minder aantrekkelijk te maken worden deze de komende periode preventief bespoten met wormpjes. Dat gebeurt ’s nachts in de week van 27 april tussen 20.00 en 07.00 uur.

Wormpjes magneet
Het besproeien van onze eiken gebeurt in de nachtelijke uren omdat de wormpjes niet tegen daglicht kunnen. De wormpjes worden door een voertuig met een nevelspuit in de bomen gespoten. De nevel wordt elektrostatisch geladen, waardoor de wormpjes als een soort magneet door de boom worden aangetrokken. Dit zorgt ervoor dat nagenoeg alle wormpjes door de boom worden vastgehouden.

Fel licht
Voor en tijdens het besproeien voert het voertuig felle verlichting waardoor de bestuurder goed gericht kan sproeien, tijdens het sproeien zal een hoog geluid waargenomen worden. Dit zal niet lang zijn, het besproeien is vlot gebeurt en daarna rijdt het voertuig door.

Nestkastjes en bloemenmengsels
Naast de preventieve bestrijding zijn op verschillende locaties nestkastjes opgehangen en planten- en bloemenmengsels aangeplant om natuurlijke vijanden aan te trekken.

Later in het seizoen zullen nesten, indien waargenomen, worden verwijderd door de rupsen op te zuigen. Dit gebeurt in de regel enkel op drukke locaties.

Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.