Grienden en Meenten

Omwonenden schrikken van plan

De kantoorruimten in de toren aan de Kadegriend slopen, evenals de ernaastgelegen sportschool, Party Factory en Beauty en daarover in de plaats zorgwoningen realiseren. Dat is het plan van Woonzorg Flevoland en ontwikkelaar Fraxus, gesteund door de gemeente Almere. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst in buurtcentrum Meenten en Grienden op maandagavond.

Als alles de komende tijd qua planvorming (denk bijvoorbeeld aan de wijziging van het bestemmingsplan) soepel verloopt, dan zou de sloop in het voorjaar van 2021 kunnen beginnen, denken de initiatiefnemers. Acht bouwlagen op het hoogste punt en gedeelten met vijf lagen. Omwonenden zijn behoorlijk geschrokken.

Wim Cornelisse, een van hen, zegt over de plannen: ‘Het is te zot voor woorden. naast onze woningen worden de appartementen vijf hoog. Ik ben op zich niet tegen het project, wel tegen de omvang. Ik heb nu al schaduw van de toren in mijn huis (mijn zonnepanelen vangen tussen vier en zeven uur ‘s avonds geen zon) en dat zal na realisatie van de nieuwbouw alleen maar erger worden. Protesteren tegen het bestemmingsplan is een optie. We gaan er, met de andere buren, over nadenken.’

Of zo’n protest veel zin heeft, betwijfelt hij. ‘Het plan is al vrij vergevorderd. We worden er pas laat bij gehaald, dit is wel 2020. Inspraak? Ik voel wel een beetje aan hoe het verder zal lopen, meent hij. ‘Hier en daar een kleine aanpassing, en gewoon bouwen. Ik dacht nog aan een alternatieve locatie: het gebouw van de Nationale Woningraad, bij de Markenpoort. Dat staat grotendeels leeg.’ De gemeentewoordvoerder stelde gisteravond echter dat niet gepraat gaat worden over een andere plek. ‘Dat zegt al genoeg’, aldus Cornelisse. ‘Op de Kadegriend gaat het gebeuren.’

Timo Veenendaal van de Party Factory deelt desgevraagd mee dat de huur voor zijn pand afgelopen september is opgezegd. Hij heeft slechts summiere informatie ontvangen van de huidige verhuurder M7 Real Estate over hoe het nu verder te gaan. Voorlopig zit hij er nog wel even, denkt hij. ‘Ik heb natuurlijk een huurdersbelang’, stelt hij.
Een andere locatie, kan hij rekenen op een schadevergoeding? Wat brengt de nabije toekomst voor zijn bedrijf? Veenendaal: ‘Ik lijd aanzienlijke schade door dit hele gebeuren. Mensen willen vaak ver van te voren boeken, aanstaande bruidsparen bijvoorbeeld. Kunnen ze, zeg, in mei 2021 bij mij terecht voor een feest? Van mijn vader, die bij de avond aanwezig was, begreep ik dat de nieuwe eigenaar Fraxus gaat kijken wat hij voor de ondernemers kan betekenen. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid komt.’ Kinderdagverblijf het Speelpleintje heeft al een andere ruimte gevonden.

Opzet is dat Woonzorg Flevoland 36 wooneenheden wil realiseren, voor mensen met dementie. Dan wordt voorts gedacht aan onderkomens voor mensen die minder intensieve zorg behoeven en voorts zou er ook een buurtgerichte activiteitenruimte moeten komen. Architect is Piet Goud van BDG Architecten. Gesteld werd dat bezwaren van omwonenden zoveel mogelijk worden meegenomen in het definitieve ontwerp. Aanpassingen zijn nog mogelijk.
In april volgt een tweede bijeenkomst over de vorderingen van het project, terwijl vervolgens voor de zomer een definitief ontwerp zal worden gepresenteerd.
Afbeelding: voorlopige schets van het ontwerp.

Thijs Wartenbergh

2 reacties

  • Te gek voor woorden dat het zo hoog moet worden. Terwijl er toch heel veel leegstand is van kantoor gebouwen waar niets mee gedaan wordt

  • Is er al informatie over wat er met de sportschool gebeurt? Ben benieuwd of hij wordt verplaatst naar een andere locatie in Almere-Haven of dat hij helemaal verdwijnt…

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!