Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Pieter van der Scheer schrijft verhaal over kasteel

Voor veel Almeerders is het nooit afgebouwde en daardoor in een ruïne veranderde kasteel vlak langs de A6 een bron van ergernis. Gelukkig is er nu een reden om iets positiefs te melden over dit bouwwerk, zij het dat het om een fictief verhaal gaat, neergelegd in het boek ‘Kasteel Aelmere’. Dit is geschreven door Pieter van der Scheer, woonachtig in de Wilgengriend en een betrokken buurtgenoot.

Het verhaal van de Almeerder speelt zich af in de zeventiende eeuw. Centraal staat de kasteelfamilie Van Aelmere. Romantiek speelt een grote rol bij één van de hoofdpersonen, de oudste zoon Abel. Deze bevindt zich aan boord van het VOC-schip de Middelburg, dat van Batavia naar Amsterdam vaart. De voorliefde van de schrijver, voormalig gids op het replicaschip Batavia in Lelystad en oud-marinier in Nieuw-Guinea, voor geschiedenis brachten hem ertoe dit boek met spannende en romantische momenten te schrijven.

‘Ik ben natuurlijk, omdat het kasteel in mijn achtertuin staat, vlak langs die plek gekomen. Op een bepaald moment dacht ik: ‘Ik ga het gebouw zoals het er nu aan toe is, tekenen maar er ook het nodige aan toevoegen, zodanig dat het een voltooid kasteel is. Voor een deel heb ik gekeken hoe het originele bouwwerk eruit ziet, het kasteel in Almere – zo was de bedoeling – zou een kopie van het kasteel in het Belgische Jemeppe worden, en daar heb ik mijn eigen fantasie aan toegevoegd.’ Die kunstzinnige weergave van het slot is afgebeeld op de cover van het boek. Van der Scheer tekent en schildert veel.

Waarom er niet meteen een verhaal aan koppelen, met daarin verwerkt een romantisch verhaal, maar ook gelardeerd met historische feiten? De Almeerder: ‘Ik was jaren geleden al eens iemand van een uitgeverij tegengekomen. Ik was toen gids op de Batavia – de replica van het originele schip – in Lelystad. Die persoon heb ik toen gezegd dat ik ooit een historische roman zou gaan schrijven. Dat heb ik nu gedaan, via uitgeverij Boekscout. Ik ben er ongeveer een jaar mee beziggeweest.’ 

Van der Scheer (82 en ‘inmiddels 60 jaar gelukkig getrouwd’, zegt hij) heeft de smaak te pakken. Gezien de vele positieve reacties die hij heeft ontvangen op zijn boek, denkt hij eraan een vervolg aan het boek te geven. ‘Dat kan, want Kasteel Aelmere heeft een open einde. Ik denk dat ik in het tweede boek thrillerachtige elementen ga verwerken. Zo hou ik bijvoorbeeld van de tv-serie Silent Witness. Daarnaast lees ik, behalve boeken met een historische inslag, ook spannende verhalen. De voorkeur voor dat soort verhaallijnen kan ik in mijn nieuw boek verwerken.’

(Uitgeverij Boekscout, Soest. Prijs: 21 euro, incl. verzendkosten. Te bestellen bij de boekhandel of op www.boekscout.nl; ISBN: 978-94-643-1026-9).

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.