Grienden en Meenten

Riksja, bedoeld voor tochtjes met ouderen, gaat ook in Almere rijden

De wind door je haren voelen. En dat niet op een gewone fiets, maar gezeten in een (elektrisch aangedreven) riksja. Een driewieler, geschikt voor twee personen, waarbij de fietser achterop zit. Zoals bij een bakfiets. In december werd dit initiatief van de Fietsersbond, officieel genaamd ‘Fietsen Alle Jaren’, gelanceerd door wethouder Froukje de Jonge.

Het project, een paar jaar geleden gestart in Denemarken, is inmiddels een groot succes. Niet alleen in dit Scandinavisch land, maar in veel landen is er interesse voor. Achterliggende gedachte ervan is dat per keer een oudere die zelf niet meer mobiel is op een (gratis) fietstocht wordt getrakteerd, vergezeld door een jonger iemand, of een andere senior. De vrijwilliger fietst ze een stuk door Almere en zorgt ervoor dat ze ‘weer de wind door hun haren voelen’.

Dit gezegde lag aan de basis van het project in Denemarken. Ole Kassow zag op zijn dagelijks fietsritje naar zijn werk een oudere man op een bank, een rollator naast hem, zitten. Hij keek aandachtig naar iedere passerende fietser. Kassow besloot een praatje met hem te maken. ‘Dat mis ik nu’, vertelde de man, ‘lekker fietsen, buiten zijn, de natuur in, de wind door je haren voelen.’ De Deen had met de man te doen en bood hem een tochtje aan in een riksja dat hij op de kop had getikt. Dat idee heeft zich verder uitgebreid, in Denemarken alleen al met 500 riksja’s (met meer dan 1000 vrijwilligers) en ook wereldwijd.

De ervaring leert dat ouderen het prettig vinden dat zij er even tussenuit kunnen. Ze zitten veelal noodgedwongen binnen en ook hun contacten met anderen, vooral jongeren, verschralen. Met een tochtje in de riksja wordt daar iets aan gedaan. De vrijwilliger komt voorrijden met de riksja, hij noemt zich ‘piloot’, werd bij de presentatie duidelijk, en onderweg raken de fietser en de passagier(s) vanzelf aan de praat. Het effect is wonderbaarlijk: ouderen die ijna met niemand meer praten, gaan dat weer doen en andere mensen die eenzaam en somber zijn, komen vrolijk toch van hun fietstocht.

Andere steden hebben deze ervaringen al aan den lijve ondervonden, Almere is nu aan de beurt. De eerste fietstaxi wordt gestald bij zorgresidence Reedewaard aan de Kerkstraat in Almere Haven. Mario Kramer van de Fietsersbond: ‘Het Green Story Café en verzorgingshuis De Overloop onder andere hebben ook al interesse getoond. Dat is prachtig. De opzet dat we door heel Almere een netwerk kunnen opzetten. In denk dat we in het voorjaar, als het beter weer is, echt kunnen beginnen. In de tussentijd kunnen we vrijwilligers werven. Dat zijn er nu meer dan 20. We kunnen er nog meer gebruiken.’

De gemeente Almere is bij het project betrokken, evenals het Oranjefonds, de Milieufederatie Flevoland wil ook meedoen. Kramer: ‘We hebben vrijwilligers en fondsen nodig, de riksja’s kosten ca. 5.000 euro per stuk.’ Marco Nell is een van de piloten. Hij heeft, net als een paar anderen, een korte cursus gedaan om aan de riksja te wennen. Nell: ‘Ik heb vroeger met een bakfiets gereden, dat was in mijn voordeel. Je merkt dat het geheel behoorlijk zwaar is te besturen, de taxi heeft een grote draaicirkel en ook bij de hellingen bij de bruggen over de Kerkgracht moet je oppassen.’

Het ideaal van Kramer: ‘Veel riksja’s, veel vrijwilligers en dan ook regelmatig fietsen over het Zangfietspad in Almere Muziekwijk. Dat loopt via het Stravinskypad naar de Muze. En dan lekker hardop liedjes uit vroeger jaren zingen, want daar is dat pad voor bedoeld, die de oudere passagiers herkennen. Dat lijkt me geweldig. Het is namelijk ook bekend dat ouderen met dementie blij worden door liedjes uit vroeger tijden te zingen. Vaak herkennen ze die melodieën nog wel.’ (voor nadere info: almere@fietsenallejaren.nl).

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Oudere Almeerders die nog in het voormalige Nederlands Indië en/of huidig Indonesia zijn opgegroeid zullen het fenomeen “Riksja” kennen als “Betjak” (nieuwe Indonesische spelling “becak”), de fietstaxi.

    Ik associeer “Riksja” eerder met een tweewielig voertuigje dat in het oude Japan en China werd voortgetrokken door een mens.

    Toen ik in de zestiger jaren v.d.v.e. als zeeman in Hong Kong belandde heb ik ze nog gezien, de arme drommels die met hun vrachtje door de drukke straten van de stad draafden.

    Pierre de la X

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!