Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Schaperie: mens, dier en natuur verbinden

Een paradijselijk stukje grond van 1ha groot, waar rust heerst en dat tegen de Grienden aan ligt: hier houdt Hetty van Riessen uit Almere Haven sinds 2013 haar Schaperie, gerealiseerd met haar man Johan. Op deze plek is een kleine kudde schapen van het ras Walliser Schwarznase te vinden. Hetty: ‘Uitgangspunt is het verbinden van mens, dier en natuur. En dat gebeurt via educatie en recreatie.’

Omdat de schaapskooi slechts beperkt toegankelijk is, en alleen op afspraak, is het niet gepast de exacte locatie te vermelden. De Almeerse: ‘Ik ben reumapatiënt en het is voor mij geen doen om hier de hele dag mensen op bezoek te hebben. Door mijn ziekte voel ik me aangetrokken om mensen te helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk daarbij aan mensen die in een moeilijke fase van hun leven zitten, een trauma moeten verwerken of eenzame ouderen. Zij zijn hier op afspraak van harte welkom. Zij vinden het prachtig hier met de schapen te zijn. Ze komen tot rust. Dat kan heel goed, dit ras is heel rustig. Het geheel – de rust, de sfeer, met de schapen kunnen zijn – heeft een therapeutische werking, waardoor ze er weer even tegen kunnen’, aldus Hetty. Voorts is er met een actie geld opgehaald ter bestrijding van alvleesklierkanker.

Door begrazing wordt bijgedragen aan een stuk ecologisch landschapsbeheer, bestrijding van berenklauw en ontbossing. Een authentiek aangezicht is teruggebracht in dit prachtige stuk natuur, aldus Hetty. Schapen en wol vormen één geheel.  Bij de Schaperie wordt wol gespind en sloffen gemaakt van vacht. 

Het kan bijna niet anders of je praat met iemand die schapen houdt over de mogelijke komst van de wolf naar Flevoland, en met name naar Almere. Dan zijn haar dieren kwetsbaar. ‘Wat is de beste manier om zo’n beest, of meerdere, tegen te houden? Er zijn elders in ons land boeren geweest die hun land omheind hadden en waar toch een wolf wist door te dringen. Ik denk niet dat we hier de boel hermetisch gaan afsluiten. Ik vraag me af of je een wolf daarmee stopt, zie wat elders is gebeurd. Tegelijkertijd moet de wolf van de politiek een beschermde diersoort blijven. Zeg het maar’, meent Heddy.

Hetty van Riessen met burgemeester Franc Weerwind die de Schaperie bezoekt.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.