Grienden en Meenten

Vakantieperiode: controleer hang- en sluitwerk

De zomervakantie staat weer voor de deur en dan wordt het dievengilde, zo leert de ervaring, extra actief. Mensen laten dan immers, ook in onze wijken de Grienden en Meenten, hun huis gedurende een paar weken onbeheerd achter. Daarom is het nu een mooie gelegenheid om, voordat die periode aanbreekt, het hang-en sluitwerk aan een nader onderzoek te onderwerpen. Slotenspecialist HBC Almere en tevens een van de sponsors van uw bewonersvereniging Grienden en Meenten, kan u daarbij helpen.

Niet toevallig komt dit bedrijf – dat alles verzorgt volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen – met een advertentie, zie afbeelding, om de bewoners van onze wijken te attenderen op de meest voorkomende trucs van inbrekers om uw woning binnen te dringen. Op nummer één staat daarbij nog steeds het zogenaamde kerntrekken: daarbij wordt de cilinder in zijn geheel uit het slot getrokken. Dat gebeurt met een schroef van gehard staal en een klauwhamer. Het is vervolgens, nadat de cilinder is weggehaald, een koud kunstje om de woning te betreden en van alles en nog wat mee te nemen. Daarbij zijn vaak spullen die voor u een emotionele waarde hebben. Uw bewonersvereniging attendeert in algemene zin haar leden en andere bewoners via borden bij o.a. de Jumbo erop toch vooral waakzaam te zijn en het inbrekers niet te makkelijk te maken.

Ramon Leijsner van HBC Almere: ‘Wij kunnen een kerntrekbeveiliging aanbrengen zodat bepaalde lieden in ieder geval op deze manier niet meer een woning kunnen binnendringen.’ Daarnaast is het een veilig idee om een extra slot te laten plaatsen, een zogenaamd penslot, zegt hij. Die staat ook vermeld op de afbeelding. Tenslotte is een zogenaamde secustrip eveneens een optie: een anti-inbraak rand van sterk staal voor op de voordeur.

Leijsner maakt overigens de gekste dingen mee bij mensen die op vakantie gaan en bij thuiskomst merken dat hun huis is leeggehaald, of daar al eerder door buren of familie over worden gebeld. Dat is vaak goed te verklaren, hoe erg het ook is voor de betrokkenen. ‘Soms is de voordeur niet eens op slot gedraaid. Ook komt het voor dat iemand een raam op een kier laat staan omdat het anders bij thuiskomst zo muf ruikt. Ja, dat is natuurlijk vragen om problemen.’ Op de site politiekeurmerk.nl staan tips om veilig op vakantie te kunnen gaan. Zo moet je vooral niet op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn (de sociale media) vertellen dat je dan en dan op vakantie bent.

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Geweldig goed artikel……helaas veel inbraken hier de laatste tijd en dankzij HBC
    kunnen wij voor niet al te veel geld ons huis goed te kunnen beveiligen.
    Dank voor dit artikel

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.

Bedankt voor uw vertrouwenWellicht heeft u verhalen gehoord waar u vragen over heeft

U kent mij wellicht als voorzitter van bewonersvereniging Grienden en Meenten. Ik heb mij altijd met veel plezier als vrijwilliger ingezet, maar vanwege recente ontwikkelingen moet ik voor mijzelf kiezen en stoppen.
Er is veel gebeurt binnen ons bestuur wat voor mij de reden is om mijn voorzittersschap te beëindigen. De basis ligt hier in een verlies van vertrouwen en na diverse gesprekken blijkt een breuk definitief.
Dit is uiteraard ontzettend jammer en ik hoop op een positieve doorstart van onze bewonersvereniging die luistert en uw belangen behartigd.

U bent van harte welkom om uw vragen aan mij te stellen.
Dit mag per e-mail of bij mij thuis: de koffie staat altijd voor u klaar!