Bewonersvereniging Grienden en Meenten

‘Werken in een buurtzaak is geweldig’

Een hamburger ‘Bikkel’ (met ‘bikkelsaus’en rauwe uitjes), een patatje ‘Waterfiets’ (twee frikandellen en friet eroverheen) en een ‘Patatje geschudde stankie’ (friet met knoflooksaus o.a.). Bij snackbar ‘Karel’s Corner’, Jaagmeent 72, houden ze wel van een geintje waar het de namen van de producten betreft.

Het zegt iets over de sfeer die er hangt: ontspannen en joviaal.

‘Mijn vaste klanten ken ik zo langzamerhand wel. Ik weet precies wat ze gaan bestellen. Dat is het voordeel als je met je zaak al zo lang op dezelfde plek zit en de mensen je goed weten te vinden.’ Dennis Busch (40), eigenaar van de snackbar, zit inmiddels 18 jaar in het vak. ‘Het is geweldig om in zo’n buurtzaak te kunnen werken’, concludeert hij na deze periode.

‘De betrokkenheid met buurtbewoners is geweldig leuk’, legt hij uit. ‘Ik ken mijn mensen, om het zo te zeggen. De kinderen van toen komen nu met hun eigen kinderen. Dat zorgt voor een grote betrokkenheid. Je maakt een praatje met elkaar, dat is genieten. Die betrokkenheid werkt van twee kanten. Toen ik het na de ziekte (mijn vader kreeg een hersenbloeding en kwam in een verzorgingshuis terecht, waar ik hem vrijwel dagelijks opzocht) en het overlijden van mijn ouders, een paar jaar geleden, psychisch zwaar had te verduren, kwam een buurtbewoner me regelmatig eten brengen. Aan een goede maaltijd bereiden kwam ik niet toe. Die hulp, dat is toch geweldig?’

Hij zegt dat hij eigenlijk nu pas weer een beetje de oude is. ‘Ik heb nu goed door wat erbij komt kijken om een zaak draaiende te houden. Ga maar na: Ik stond er plotseling alleen voor. Ik kreeg te maken met de inkoop van alle spullen, administratie, boekhouding, en alles wat er verder omheen hangt. Ga er maar aan staan. Cindy, onze trouwe kracht, heeft me er doorheen gesleept, mag ik wel zeggen. Die heeft me gered. Anders had ik het niet geweten.’

Terug naar het dagelijkse werk: in een snackbar heb je altijd ‘hardlopers’, de producten die het vaakst besteld worden. Dat zijn, en dat ligt een beetje voor de hand, een patatje, de frikandel (speciaal), kroket, kaassoufflé en berenhap. Uiteraard gebakken in (zoveel mogelijk) gezond vet, vloeibaar en plantaardig. ‘Ik heb een rauwkostsalade voor wie iets verantwoord wil, maar veel vraag is er niet naar dat soort producten.’

De binding met de buurt, het is al aangehaald, trekt hem aan. ‘Ik draag graag mijn steentje bij met buurtactiviteiten, zoals recentelijk met het buurtfeest rondom het buurtcentrum. Tijdens de kerstdagen is er ook een samenwerking met de bewonersvereniging Grienden en Meenten’, zegt hij.

Thijs Wartenbergh

Opmerking plaatsen

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.