Bewonersvereniging Grienden en Meenten

Zes Saabs bij het huis: ‘Ik ben geen handelaar’

Zes auto’s, alle van het Zweedse merk Saab, voor en naast hetzelfde huis. Wie kan zeggen dat hij zoveel auto’s bezit? Pieter Aandewiel uit de Klavergriend in ieder geval wel. Een paar staan onder een hoes, om ze tegen vogelpoep en al te fel daglicht te beschermen. Niet iedereen in de buurt vindt dat een even fraai gezicht. De Almeerder relativeert zijn autobezit overigens: ‘Eigenlijk is het weggegooid geld’. 

Dat moet hij wel even toelichten. ‘Ik ben gek van deze auto’s. Ik zou geen andere willen hebben. Of dit nu zo’n verstandige investering is geweest betwijfel ik sterk. Ik heb economie gestudeerd en weet daardoor wel zo’n beetje wat iets moet kosten en wat het op den duur opbrengt. Maar ja, het is die fascinatie voor dit type auto, hè. Daar helpt niets tegen en dan komt iets als rendement niet meer op de eerste plaats. In feite kun je beter geen hobby hebben. Dat is goedkoper haha.’

Hij benadrukt dat hij geen handelaar in auto’s is. Ze zijn wel alle zes APK goedgekeurd en kunnen de weg op. Als er wegenbelasting voor is betaald. En een verzekering. Dat is niet bij alle wagens het geval. Dat is niet nodig, aldus Aandewiel. Wielerliefhebbers zal de naam Aandewiel niet onbekend voorkomen. Zijn grootvader Piet begon in 1924 een fietsenzaak aan de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. Pieter was zijn oudste kleinzoon.

Pieter: ‘Je kunt, terugkijkend, wel zeggen dat de fiets en de auto, en met name de Saab dus, een grote rol in mijn leven hebben gespeeld. Mijn vader was overigens niet zo gek op het fietsen, de bekende wielrenners Gerrie Knetemann en Peter Post woonden bij ons in de buurt trouwens, en zag meer in auto’s. Ik kon in 1975, ik weet het nog precies, mijn eerste Saab, een 99, kopen van mijn vader. Die had een bedrijfsauto. Ik studeerde nog en kon het aanschafbedrag, 4000 gulden, niet in één keer betalen. Ik legde de helft, 2000 gulden, op tafel en het andere deel, beloofde ik mijn vader, zou ik binnen een jaar terugbetalen. Dat lukte, met allerlei bijbaantjes. Toen begon de Saab-ziekte, zeg maar. Die heeft me, tot vandaag, in een houdgreep gehouden.’

Thijs Wartenbergh

1 reactie

  • Lekker blijven genieten van de Saab’s Pieter! Genezen van dit virus is namelijk
    onmogelijk !!
    Robert van der Linden

Onze sponsoren

Volg ons

Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag in contact met onze buurtgenoten.